Cik Teyqa ♥
renungan bersama
Thursday, April 12, 2012 • 9:23 AM • 0 comments

Assalamualaikum and Hye . sekarang jam dea da pukol 12:13am . okey . incik mucuk da pesan tido awal malam nih . maklom la kene jadi jam loceng untuk beliau pukol 4 pg nt sebab dy ada tugas sempena maybank malaysian open kat Kuala Lumpur Golf Country Club .

okay , brape ari dea tak hapdet . brape ari dea menyepi untuk menenangkan hati dan perasaan nih haa . maklum laa tenga serabut sangat-2 na pk segala macam . hmm lagi-2 sejak incik mucuk tu da masok stdy kan . hmm . acano na buad . bserah serta kuadkan semangat .

ok . back to the post title . dea ada terbaca satu article nih. n would like to share dengan korang semua la kan . apa ? bosan ? ok takpa , takya la bace . dea takpena pun pakse orang untuk bace . tp , kalau korang SAYANGkan parents korang . meh la bace kejap .

"Pesan kat adik beradik, kalau mak ayah kita meniggal, jangan biarkan orang lain yg urus jenazah mak ayah kita..biar adik beradik kita sendri yg uruskan..bukan kita tak pandai, tapi kita malas nak belajar..solat jenazah kalau bljar 5 minit pun tak sampai.. tapi kalau diploma,3tahun belajar boleh pulak..

kita tak malu ke kalau orang2 lain tahu aib mak ayah kita masa mandi??
cuba bayangkan..kita anggap benda ni benda kecik, sebab tu kita tak ambik berat..
cuba tanya mak ayah, kalau boleh sape nak uruskan kalau mak yah meniggal??
mesti diorang jawab, "anak2"...

bila mak ayah meniggal, mula la kite telefon pihak masjid,panggil org kampung nak suruh urus jenazah..padahal benda tu kite pun boleh buat..sia2 je kalau belajar sampai dapat PHD tapi org lain yg mandikan jenazah mak ayah kite, sia2 je ada ijazah, tapi org lain kafankan jenazah mak ayah kite..sia2 je blajar sampai UK, tapi org lain yg imamkan jenazah mak ayah kite..

renung2kan..inilah kali terakhir kita bertanggungjawab utk mak ayah kite."

*aku pun masih jahil mengenai ini.. :'(



dea cuma tergerak hati untuk baca and share . sekurang-2nya dea da lepas 1 tugas untuk sebarkan kepda korang. terpulang pada korang la na pk macamane . tp . kalau mak ayah boleh susah payah utk besarkan anak . lagi-2 anak sulung , mereka takde knowledge time tu utk besarkan korang .

why not , kita yang da terbaca nih . amek langkah seterusnya untuk belajar ilmu fardu kifayah . baca betol-2 . FARDU KIFAYAH bukan FARDU TAKPAYAH . okay kawan-2 serta sahabat seagama sekalian . dea hanya jalankan tanggungjawab dea :) sayangilah ibu bapa anda okeyh .

okbai :) doakan dea dan fikri cepat-2 nikah taw :) salam'alaik .



Hi. Assalamualaikum. anda berada di laman kayangan ciptaan saya. mohon agar jaga lisan serta hati anda untuk tidak berprasangka terhadap segala post saya ye, kalau anda seorang yang suka berfikiran negatif, saya mohon anda untuk tinggalkan laman saya dengan kadar segera. sekian harap maklum. CikTeyqa ♥


Daisypath Friendship tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Wedding tickers




Follow me ♥

Instagram




Go to www.Cbox.ws. Widht, 200.